Dzień Ziemi

Do najważniejszych celów uroczystości należało:kształtowanie postaw proekologicznych oraz przekazywanie wiedzy o zdrowym stylu życia- zachęcanie do spożywania warzyw, owoców.

Najpierw odbyły się  zajęcia w grupach.
Dzieci przygotowały z pomocą nauczycieli zdrowe ekologiczne  potrawy (rodzice również częściowo pomogli w przygotowaniu smakołyków)

O GODZ. 10.15  wszystkie grupy zebrały się  na sali gimnastycznej  i uczestniczyły w konkursie na EKO – SZEFA – KUCHCIKA.

Przebieg konkursu był następujący

Prezentacja na środku sali potraw przez wybranych małych kucharzy.

Podanie nazwy potrawy i wymienienie składników.

Wyjaśnienie przez dzieci dlaczego ich potrawy są ekologiczne i zdrowe.

Wystąpienia dzieci oraz wygląd potraw oceniało jury składające się z pani wicedyrektor Małgorzaty Derkacz, pani intendentki Sylwia Szczepańska, pani Katarzyna Białoskórska.

Następnie odbyła się prezentacja multimedialna  – PRZYRODĘ CHRONIMY-  ZDROWO SIĘ ŻYWIMY

Po prezentacji dzieci odpowiadały na pytania związane z oglądanymi  slajdami. Poszczególne grupy zostały nagrodzone  zdrowymi smakołykami za poprawne odpowiedzi.

Następnie odbyło się rozstrzygnięcie konkursów, wręczenie nagród i dyplomów.

 

W konkursie na EKO – SZEFA KUCHCIKA –

Przyznano nagrody wg ustalonych kryteriów.

Wszystkie grupy otrzymały pierwsze miejsce w następujących kategoriach;

Gr. Kwiatuszki za ESTETYKĘ  WYKONANIA I PODANIA

Gr. Rybki za NAJBARDZIEJ ORGINALNY PRZEPIS

Gr. Motylki za WYKORZYSTANIE EKOLOGICZNYCH SKŁADNIKÓW..

Gr. Żabki NAJLEPSZE  UZASADNIENIE DLACZEGO POTRAWA JEST EKOLOGICZNA I ZDROWA.

Gr. Kasztanki za POMYSŁOWOŚĆ.

NA  NAJŁADNIEJSZĄ   RABATKĘ – naszych przedszkolaków.

Pierwsze miejsce otrzymały gr. Kwiatuszków, Motylków i Kasztanków

Wyróżnienie dostały  gr. Rybek, Żabek, Kotków i Jeżyków.

Na koniec prowadzące podziękowały  za wspólną zabawę zaprosiły  na degustację ekologicznych smakołyków zrobionych przez kolegów oraz wygranych w zgaduj- zgaduli w swoich  grupach.

no images were found